Verlaagd libido

Verlaagd libido

Een verminderd libido bij mannen is de vermindering of volledige afwezigheid van libido (seksueel verlangen). Problemen in de seksuele sfeer kunnen een uiting zijn van neurologische afwijkingen, systemische ziekten of disfuncties van het endocriene systeem. Seksueel verlangen hangt af van vele factoren, variërend van psychologische gezondheid tot levensstijl.

Volgens de statistieken heeft één op de vier mannen een verminderd libido. Dit uit zich in moeilijkheden bij het bereiken van seksuele opwinding, pijnlijke gevoelens tijdens de geslachtsgemeenschap of een volledige afwijzing van geslachtsgemeenschap. Het gevolg is problemen met het andere geslacht, wat kan leiden tot gezinsconflicten en echtscheiding.

Vorming van het mannelijk libido

Seksueel verlangen is van nature inherent aan de mens. Het zorgt voor het voortbestaan van de soort. Het niveau van het libido wordt bepaald door twee factoren:

  • Fysiologisch. De vorming van seksueel verlangen hangt af van de hoeveelheid van het mannelijk hormoon testosteron. Een tekort (onvoldoende productie) van dit hormoon kan leiden tot een drastische afname van het libido en potentiestoornissen.
  • Psychologisch. De mate van seksueel verlangen wordt bepaald door het temperament van de man. Libido hangt ook af van emotionele toestand en stemming. Relatieconflicten, stressvolle situaties en vermoeidheid kunnen het niveau van seksueel verlangen beïnvloeden.

Een gezonde man moet zijn seksuele verlangen naar vrouwen voelen, ervaren en realiseren. Het effect van verschillende endogene en exogene factoren kan een afname van het libido veroorzaken, waardoor steeds meer mannen met dit probleem te maken krijgen.

Wat veroorzaakt een afname van seksdrift

Wat veroorzaakt een afname van seksdrift

Een van de belangrijkste redenen voor een verminderd seksueel verlangen is de leeftijd. De seksuele activiteit is het hoogst bij mannen tussen 16 en 30 jaar. Met de leeftijd neemt het libido geleidelijk af.

Er zijn een aantal factoren die kunnen leiden tot een gebrek aan seksueel verlangen:

  • Problemen van psychologische aard. Stress, vermoeidheid, problemen in een groep of familie, jeugdtrauma’s (tirannie, kindermisbruik), complexen, enz. beïnvloeden het libidoniveau. Psychische stoornissen en depressie kunnen ook een afname van het verlangen naar seks veroorzaken.
  • Medische redenen. Ziekten van verschillende systemen en interne organen, alsook medicatie (vooral neuroleptica, antidepressiva en kalmerende middelen) kunnen een afname van de seksuele activiteit veroorzaken.
  • Hormonale disfunctie. Het belangrijkste hormoon dat zorgt voor een normaal libido is testosteron. Een gebrek aan schildklierhormonen of hoge niveaus van prolactine (een hormoon dat wordt aangemaakt door een klier in de hersenen) kunnen ook het libido van een man beïnvloeden.

Een afname van het libido kan ook de oorzaak zijn:

  • Lage niveaus van dopamine (een van de mediatoren in het hersenseksuele verlangensysteem);
  • ongeschikte seksuele opvoeding (te streng of overbezorgd, wat leidt tot onzekerheid en angst voor seks);
  • monotoon seksleven.

Verslavingen zoals drugsgebruik, roken en alcoholmisbruik kunnen seksuele gezondheidsproblemen veroorzaken.

Welke ziekten worden in verband gebracht met een afname van het libido?

Problemen bij de vorming van het libido kunnen een uiting zijn van verschillende ziekten. Daartoe behoren ziekten van het urogenitale systeem (prostatitis), hart- en vaatziekten (hypertensie) en endocriene aandoeningen (diabetes, obesitas, enz.). Seksueel overdraagbare infecties (chlamydia, herpes, gardnerella, trichomonas, enz.) kunnen het libidoniveau beïnvloeden.

De meest complexe groep ziekten die het libido beïnvloeden zijn neurologische ziekten. Bij ziekten van neurologische aard wordt de cerebrale circulatie verstoord en worden de centra van de hersenen die zorgen voor het seksueel verlangen aangetast. Deze ziekten omvatten:

  • schizofrenie;
  • Infantilisme;
  • neurasthenie.

Tumoren van de hypofyse kunnen de libidovorming beïnvloeden.

Hoe een afname van het libido wordt gediagnosticeerd

Een individueel onderzoeksprogramma is bedoeld om seksuele disfunctie te diagnosticeren en de oorzaak ervan vast te stellen. Allereerst spreekt de arts met de patiënt om informatie te krijgen over zijn of haar algemene gezondheid, levensstijl en huidige en vroegere ziekten. Tijdens het gesprek bespreekt de arts ook de duur van het probleem met het libido en de omstandigheden waaronder het zich voordoet. Op basis van deze resultaten worden instrumentele en laboratoriumtests voorgeschreven.

De lijst van tests die kunnen worden uitgevoerd om een afname van het libido vast te stellen omvat

  • een algemeen bloed- en urineonderzoek;
  • bloedchemie;
  • bloedonderzoek naar suikergehalte, lipiden en geslachtshormonen;
  • Beoordeling van C-peptide- en insulinegehalte (voorgeschreven voor patiënten met obesitas);
  • immunologisch onderzoek;
  • bloedtesten en urethrale uitstrijkjes voor seksueel overdraagbare aandoeningen.

Tot de gebruikte instrumentele diagnostische methoden behoren:

  • Een echo van de scrotale en urogenitale organen;
  • bekken radiografie;
  • MRI, CT SCAN;
  • elektromyografie van de spieren van de bekkenorganen.

Onderzoek van de prostaatafscheiding, prostaatbiopsie, Viagra-test en specifieke onderzoeken om psychologische afwijkingen op te sporen kunnen worden voorgeschreven wanneer dat geïndiceerd is.

Hoe de geslachtsdrift te verhogen

De behandeling is gebaseerd op de resultaten van een uitgebreide diagnose, waarbij rekening wordt gehouden met de oorzaak die heeft geleid tot de afname van het seksuele verlangen en de gezondheidstoestand van de patiënt.

De volgende methoden worden gebruikt om het libido te verhogen:

  • Medicatietherapie. Medicatie kan worden gebruikt om van de ziekte af te komen die een verminderd seksueel verlangen heeft veroorzaakt. Naarmate de medicatie werkt, zal uw geslachtsdrift zich herstellen. De belangrijkste groepen geneesmiddelen die als onderdeel van medicamenteuze therapie worden gebruikt zijn hormonen, ontstekingsremmers, antibacteriële middelen, stimulerende middelen, fytomedicijnen en vitaminen.
  • Psychotherapie. Als psychische stoornissen de oorzaak zijn van verminderde of afwezige geslachtsdrift, worden psychotherapeutische behandelingen toegepast. Dit is psychologische begeleiding, die het mogelijk maakt om van seksuele problemen af te komen en speciale technieken aan te leren om het gevoel van plezier tijdens seksuele intimiteit te herstellen.
  • Het gebruik van psychorelaxatiemethoden. Deze behandeling wordt voorgeschreven als seksuele problemen worden veroorzaakt door slaapstoornissen, overmatige vermoeidheid of neurose.

Tonische behandelingen (therapeutische massage, contrastdouches, enz.) kunnen ook worden voorgeschreven.

Hoe seksuele gezondheidsproblemen te voorkomen

U hoeft geen medicijnen te nemen om uw libido op peil te houden. Het is belangrijk om een paar eenvoudige richtlijnen te volgen:

  • Eet een gezond dieet. Het dieet moet evenwichtig zijn. U moet zeevruchten, vleesgerechten, noten en andere voedingsmiddelen die het testosterongehalte verhogen opnemen. Het eten van vet en gefrituurd voedsel, dat overgewicht en obesitas kan veroorzaken, moet worden beperkt.
  • Leid een gezonde levensstijl. Het is belangrijk om voldoende te slapen (minstens 8 uur). U moet speciale aandacht besteden aan buiten wandelen (elke dag). U kunt bij warm weer op blote voeten lopen. Dit zal de zenuwuiteinden op de voeten stimuleren, die verantwoordelijk zijn voor het verhogen van het seksuele verlangen. U kunt ook deelnemen aan actieve sporten.
  • Verminderde consumptie van alcoholische dranken. Dit geldt vooral voor bier. Het bevat een stof die het libido vermindert.
  • Laat u regelmatig controleren door uw arts. Een jaarlijkse controle bij een androloog kan helpen om in een vroeg stadium mogelijke afwijkingen aan de urinewegen vast te stellen die een afname van je libido kunnen veroorzaken.

Als je de bovenstaande regels volgt, blijf je niet alleen seksueel gezond, maar ook lichamelijk en psycho-emotioneel voor vele jaren.

categorie:

Tags:

Reacties zijn gesloten