De term mannelijk libido verwijst meestal naar het verlangen van een man naar intimiteit, een seksuele aantrekking tot het andere geslacht. Ieder van ons heeft een natuurlijk libido – de meesten hebben een normaal (gematigd) libido, sommigen hebben een laag libido en sommigen een hoog libido. Een verminderd libido bij mannen moet worden beschouwd als een afwijking van de norm, vooral omdat het een aaneenschakeling van allerlei fysiologische afwijkingen en psychologische problemen met zich meebrengt. Het is belangrijk dit in een vroeg stadium te onderkennen en de redenen voor de verminderde seksuele activiteit te begrijpen, zodat tijdig kan worden gecorrigeerd.
De belangrijkste factoren voor een verminderd libido bij mannen
Verminderde geslachtsdrift is een uitgesproken stoornis in de seksuele functie. Dit kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende problemen, waaronder ziekte, stress, slaapstoornissen, endocriene stoornissen, hormonale veranderingen en meer.
Fysiologisch
De fysiologische factor van een verminderd libido is het gemakkelijkst te traceren. Verschillende genitale ziekten en ziekten van het urinewegstelsel kunnen disfunctie veroorzaken. Hieronder vallen ook de bovengenoemde hormonale stoornissen.
Van bijzonder belang zijn de niveaus van testosteron, het belangrijkste hormoon dat verantwoordelijk is voor het behoud van de geslachtsdrift bij mannen. Het wordt geproduceerd in de testes en de bijnieren. De gezondheid van het urogenitale systeem (inclusief de nieren) houdt dus rechtstreeks verband met de kwestie van het libido bij mannen.
Naast een tekort aan testosteron is hypothyreoïdie een ander probleem dat het vermelden waard is. Een daling van het schildklierhormoongehalte kan ook leiden tot seksuele disfunctie en verminderde zin in seks bij mannen.
Psychologisch
Een even vaak voorkomende factor bij het gebrek aan zin in seks is het psychologische aspect. Het grootste probleem is dat deze oorzaken altijd dieper liggen en de wortel van het probleem moeilijker op te sporen is.
Onder de psychologische factoren die het vaakst verantwoordelijk zijn voor verminderd seksueel verlangen bij mannen:
- negatieve seksuele ervaringen;
- seksuele monotonie;
- iemands emotionele kenmerken;
- neurotische stoornissen.
Vaak wordt de psychologische factor uitgelokt door de monotonie van de seksuele relatie, wanneer een van de partners (in ons geval de man) een emotionele burn-out ervaart, waarvan de afname van het libido een van de meest merkbare symptomen is.
Seksuele ervaring en emotionele weerbaarheid zijn in dit verband ook zeer belangrijk. Vaak is de bron van de problemen een intieme mislukking, vermenigvuldigd met psychologische problemen die verband houden met het gebrek aan emotionele veerkracht van het individu.
Leeftijd
Het is geen geheim dat de erectiele functie van een man afneemt naarmate hij ouder wordt. Het is een onvermijdelijk proces dat gepaard gaat met de algemene veroudering van het lichaam en een verslechtering van het libido met zich meebrengt, waardoor de seksuele activiteit afneemt.
Het probleem van de leeftijd (op het gebied van intimiteit) is bij iedereen bekend en is moeilijk te overwinnen in termen van een permanente oplossing. Er zijn echter een aantal medicijnen en hormonen die de mannelijke gezondheid, waaronder potentie en verlangen, tijdelijk kunnen ondersteunen en zo het verloren gegane gevoel van opwinding en seksueel potentieel gedeeltelijk kunnen herstellen.
Andere factoren
Een veel voorkomende oorzaak van verminderde geslachtsdrift bij mannen, zoals de bijwerkingen van medicijnen, moet hier genoemd worden.
Dit is een zeer ernstig probleem, aangezien het gebruik van geneesmiddelen zoals antihypertensiva, antidiabetica, diuretica, antidepressiva, anti-epileptica en verdovende pijnstillers kan leiden tot een verminderde zin in seks en het optreden van seksuele disfunctie.
Ook een aantal predisponerende factoren zijn het vermelden waard, waaronder overgewicht, roken, alcoholmisbruik, slaapstoornissen en slechte voeding (gistproducten, fastfood, kant-en-klaarmaaltijden, enz.).
De belangrijkste symptomen van een afnemend libido bij mannen
Een verminderd libido betekent een verlies van zin in seks en een tanende belangstelling voor seksuele activiteit (zelfs tot het punt van opgeven). Tekenen van een verminderd libido bij mannen zijn typisch voor dit probleem en omvatten:
- verminderde erectiele functie;
- verstoring van het ejaculatieproces;
- de toonhoogte van de stem veranderen op een vrouwelijke manier;
- gezwollen borstklieren;
- Gebrek aan haar in het mannelijke patroon.
Deze veranderingen brengen een man in een cyclus die zonder hulp heel moeilijk te doorbreken is. Een verminderde geslachtsdrift leidt tot een verlies van interesse in intimiteit, wat weer leidt tot een nog grotere afname van het libido, waardoor het probleem nog groter wordt.
Ziekten die het libido verminderen
Een afname van het libido kan worden veroorzaakt door bijna elke medische aandoening die verband houdt met een stoornis van de fundamentele lichaamssystemen en -functies. De meest voorkomende oorzaken van seksuele disfunctie zijn:
- hart- en vaatziekten;
- cerebrale circulatiestoornissen;
- een verzwakt immuunsysteem;
- schildklierziekte;
- prostaatziekten;
- besmettelijke nierziekte.
Het omvat ook factoren zoals ongezonde gewoonten (roken, alcohol, drugs), een onevenwichtig seksleven (langdurige onthouding of overmatige activiteit), constante stress – die uiteindelijk allemaal de algemene conditie van het lichaam beïnvloeden, inclusief de seksuele gezondheid.
Behandeling en diagnose methoden
Alvorens over te gaan tot behandeling, is het belangrijk om de hoofdoorzaak van de libidostoornis van de man nauwkeurig vast te stellen. De diagnose omvat de volgende stappen:
- De arts zal een persoonlijk gesprek voeren om na te gaan hoe lang uw libido is afgenomen, of u een chronische ziekte heeft, welke medicijnen u gebruikt, of uw partner problemen heeft, en om te weten te komen wat uw dagelijkse routine en levensstijl is.
- Vervolgens wordt bloedonderzoek bevolen om het testosteron-, schildklier- en bijnierhormoongehalte te bepalen. Vooral het testosterongehalte is van belang (een daling tot 11 nmol/l totaal testosteron en 0,255 nmol/l vrij testosteron wijst op een afname van het libido).
- Voor een volledig beeld is het ook raadzaam een seksuoloog en een psycholoog te raadplegen. Als je genitale ziekten hebt, moet je je ook laten onderzoeken door een uroloog.
Zodra de bron van het probleem is vastgesteld, schrijft de arts een behandeling voor. Er zijn vier hoofdgroepen van behandelingen voor seksuele disfunctie:
- Psychotherapie – een bezoek aan een psycholoog kan cruciaal zijn, omdat de specialist het gevoel van eigenwaarde van de patiënt en zijn houding tegenover zijn omgeving kan helpen corrigeren;
- Sekstherapie – een sekstherapeut kan helpen bij seksuele en psychologische problemen, zoals het opfrissen van de intimiteit met uw partner en het oplossen van uw gebrek aan afwisseling;
- Farmacotherapie – medicatie speelt ook een belangrijke rol, bijvoorbeeld goed gekozen anti-androgene geneesmiddelen en neuroleptica kunnen helpen de seksuele drift te verhogen, de opwinding te herstellen en de belangstelling voor seksuele activiteit te herstellen;
- fysiotherapie – het is belangrijk een goede levensstijl aan te nemen, uw dieet en slaapschema aan te passen, plus chiropractische zorg en evenwichtige lichaamsbeweging zijn gunstig voor het herstel van het libido en de functie.
Het gebruik van medicatie, met name hormonale en antihypertensieve medicatie, moet wellicht ook worden gecorrigeerd. Behandeling van chronische ziekten is a priori belangrijk, aangezien veel van deze aandoeningen de oorzaak kunnen zijn van de verminderde geslachtsdrift van een man.