Overgewicht bij mannen vermindert het libido

Overgewicht bij mannen vermindert het libido

Bij mannen zijn overgewicht, libido (geslachtsdrift) en gezondheid nauw met elkaar verbonden. Overgewicht tast de hormoonhuishouding aan, wat de mannelijke vruchtbaarheid schaadt en andere gezondheidsproblemen in de hand werkt.

Een laag testosterongehalte (mannelijk geslachtshormoon) leidt tot gewichtstoename. Er ontstaat een vicieuze cirkel: het gewicht neemt toe, de algemene conditie van het lichaam verslechtert, de testosteronspiegel daalt en het gewicht neemt weer toe.

Na de leeftijd van 30 jaar begint het testosterongehalte bij mannen met gemiddeld 1% per jaar te dalen.

Overgewicht en metabool syndroom hebben de meest negatieve effecten op de mannelijke geslachtshormonen.

Een verminderd testosterongehalte in het bloed uit zich meestal in een verzwakking van het libido en de seksuele functie. Dit gaat gepaard met verminderde mentale en fysieke activiteit, depressie, slaapstoornissen en spier- en gewrichtspijn. Testosteron beïnvloedt ook de gezondheid van het hart, het geheugen en vele andere indicatoren die zorgen voor het algemene welzijn van de man.

Gevaarlijke “bierbuik”, oftewel vetweefsel dat zich ophoopt in de taille.

Het overtollige vetweefsel dat zich in de taille ophoopt, is het gevaarlijkst voor de gezondheid; het produceert bioactieve stoffen die zeer schadelijk zijn voor het lichaam. Zelfs als uw body mass index nog steeds normaal is, maar uw tailleomtrek toeneemt, is dat reden tot bezorgdheid.

Mannen met een tailleomtrek van meer dan 94 centimeter lopen risico.

Het is vet dat zich in de buik ophoopt (visceraal vet) en dat leidt tot een onevenwichtige werking van het lichaam. Als uw tailleomtrek groter is dan 102 centimeter, is er een verhoogd risico op ernstige gezondheidsschade.

Ziekten in verband met overgewicht

Diabetes type II is de meest voorkomende ziekte onder de comorbiditeiten van overgewicht en obesitas.

Bloedvatziekten – een toename van de vetmassa in de buik met meer dan één kilogram verhoogt het risico op bloedvatziekten aanzienlijk.

Refluxziekte – mensen met overgewicht hebben driemaal meer kans op brandend maagzuur en oprispingen dan mensen met een normaal gewicht.

Slaapapneu – mannen met overgewicht hebben vaak slaapapneu, een tijdelijke ademstilstand en ademhalingsmoeilijkheden die de hartfunctie verstoren.

Het metabool syndroom is een complexe stofwisselingsstoornis die voornamelijk wordt veroorzaakt door overgewicht en lichamelijke inactiviteit.

Bariatrische chirurgie verhoogt het testosterongehalte, verlengt de levensverwachting van mannen, verbetert de vooruitzichten op vruchtbaarheid en corrigeert veel stofwisselingsproblemen.

Na bariatrische chirurgie worden alle ziekten die verband houden met overgewicht gecorrigeerd, wordt de levensverwachting voor mannen verhoogd en wordt de kwaliteit van het dagelijks leven verbeterd. Hetzelfde effect wordt bereikt door een langdurige, duurzame verandering van levensstijl met het oog op gewichtsverlies.

categorie:

Tags:

Reacties zijn gesloten