WAT TE DOEN ALS JE “GEEN ZIN HEBT”?

WAT TE DOEN ALS JE "GEEN ZIN HEBT"

Voor wie is dit artikel bedoeld? Natuurlijk in de eerste plaats mannen, want we zullen het vooral hebben over het mannelijk libido, maar het zal ook interessant zijn voor vrouwen, omdat veel aspecten van het mannelijk libido rechtstreeks verband houden met de relatie tussen partners, met begrip en mentaal comfort, met uitingen van liefde en wederzijds respect.

Heel vaak hoor ik dezelfde vraag van patiënten: “Wat is de normale frequentie van geslachtsgemeenschap? Er bestaat niet zoiets als een norm! Normaal is zoveel als men wil, en dat kan per koppel sterk verschillen.

De aantrekkingskracht, het verlangen, de passie die de seksuele activiteit van een persoon bepaalt, ceteris paribus, wordt “libido” genoemd. Deze eigenschap van het organisme wordt voornamelijk bepaald door genetische factoren. Een groep Israëlische wetenschappers voerde een onderzoek uit en toonde aan dat slechts 30% van de mensen het gen voor hoge seksualiteit heeft, terwijl de rest een zwak gen heeft.

De seksuele activiteit wordt ook beïnvloed door een aantal externe factoren. Er is vastgesteld dat de seksuele activiteit in juli en augustus piekt en in januari en februari afneemt. Niet alleen dat, maar onze aantrekkingskracht verandert ook in de loop van ons leven als gevolg van verschillende factoren.

Wat beïnvloedt ons verlangen, ons libido? De aard en de kwaliteit van onze voeding, het probleem van overgewicht en onze werk- en rustpatronen

Wat beïnvloedt ons verlangen, ons libido? De aard en de kwaliteit van onze voeding, het probleem van overgewicht en onze werk- en rustpatronen

Zoals de wijzen uit het oude China zeiden: “We zijn wat we eten”. De kwaliteit van de voeding beïnvloedt alle processen in ons lichaam. Om het libido op peil te houden moet de voeding niet overmatig zijn, maar compleet met voldoende eiwitten, vetten, koolhydraten, micronutriënten en vitaminen. Probeer niet te veel te eten, anders gaat alle energie niet naar de vorming van het verlangen, maar naar de spijsvertering. Een hoogwaardig en evenwichtig dieet zorgt niet alleen voor een goede gezondheid en lichamelijke activiteit, maar ook voor het juiste evenwicht van de hormonen.

Overgewicht is niet alleen een factor die je sexappeal vermindert, maar ook je libido. Het hormoon testosteron, dat verantwoordelijk is voor de aantrekkingskracht, heeft de neiging zich op te hopen in het onderhuidse vetweefsel. Hoe meer vet je hebt, hoe meer testosteron zich “nestelt” in je vetweefsel, en hoe minder van dit hormoon in je bloed blijft. Dit leidt weer tot een afname van het libido.

Werk- en rusttijden zijn niet uitgevonden om lagere lonen te betalen, maar om ervoor te zorgen dat een man tijd heeft om te herstellen van zijn werk. Als een man uitgeput is door werk, stress en gebrek aan slaap, zal hij willen slapen in plaats van intimiteit. Verwaarloos de rust niet. Met een goede rust en een tijdige vakantie kun je je altijd een man voelen.

Balans van hormonen in het bloed.

De sterkte van het libido wordt bepaald door hormonen en hun juiste verhouding in het bloed. Deze reguleringsmechanismen zijn zeer subtiel en complex en worden bepaald door genetische factoren. “Een storing in de reguleringsmechanismen als gevolg van bepaalde ziekten kan leiden tot een hormonale onbalans.

Uiterlijk, gedrag en aantrekkingskracht van mannen worden gevormd door testosteron. Een daling van de bloedspiegel van dit hormoon leidt tot een afname van het libido en de erectie. De fysiologische daling van het testosterongehalte verloopt geleidelijk in de loop van het leven van de man. Maar een voortijdige daling als gevolg van verschillende ziekten, het innemen van bepaalde medicijnen of langdurige onthouding is ook mogelijk. Het wegnemen van de oorzaken kan het niveau van dit hormoon vaak herstellen. Daarnaast zijn er effectieve middelen om een tekort aan testosteron te compenseren.

Er zijn ook vrouwelijke geslachtshormonen in het mannelijk lichaam. Een toename van deze hormonen leidt ook tot een afname van het libido. Hormonale stoornissen en daarmee samenhangende seksuele problemen worden behandeld door urologen, andrologen, seksuologen en endocrinologen.

Interne ziekten en bijwerkingen van medicijnen.

Ziekten van hart en bloedvaten, lever, maag en longen leiden vaak tot verminderde zin in seks. Deze ziekten leiden tot een slechte bloedcirculatie in de “verantwoordelijke” organen en een verstoorde hormoonstofwisseling (veranderingen in de synthese, activering en afbraak van hormonen).

Sommige medicijnen die worden gebruikt om inwendige ziekten te behandelen, hebben bijwerkingen zoals een verminderd libido. In dat geval is het zinvol om, zodra de onderliggende ziekte is genezen (of in remissie is), naar een uroloog androloog te gaan om de bijwerkingen van de medicijnen te corrigeren.

Psycho-emotionele toestand.

Er is niets in ons dagelijks leven dat niet door onze gedachten en emoties loopt en een stempel drukt op onze geestelijke toestand. Een leven van chronische en permanente stress, voortdurende psycho-emotionele en fysieke overbelasting tast ook het verlangen naar seksuele intimiteit aan.

Als een man terugkomt van zijn werk in een toestand van psycho-emotionele “saaiheid”, omdat hij al zijn emoties en energie voor die dag al heeft opgebruikt, heeft hij thuis maar één wens – dat niemand hem aanraakt. In deze situatie is het heel belangrijk hoe zijn geliefde vrouw zich zal gedragen en of zij in staat zal zijn zijn mannelijkheid zacht en liefdevol naar boven te halen.

Er zijn ook libidostoornissen die verband houden met een te strenge opvoeding, tot en met afkeer en angst voor seksuele activiteit. Ik zou willen besluiten met de woorden van Remarque uit het prachtige boek A Night in Lisbon: “monotonie is de dood van de liefde”. Wees altijd anders en veelzijdig, zodat de man die naast je loopt, niet moe wordt van het zoeken naar iets nieuws in jou. Dan zullen veel psychologische barrières verdwijnen, en degene die overblijven, geef ze aan psychologen.

categorie:

Tags:

Reacties zijn gesloten